Evinde, balkonunda ya da şanslıysanız bahçenizde renk renk çiçekler yetiştirmeyi seviyor, çiçek bakımı için neler yapmanız gerektiğiyle ilgili daha detaylı bilgiler edinmek istiyor, şöyle güne onlara kocaman bir "Günaydın" diyerek başlamadan edemiyorsanız çok doğru yere geldiniz, hoş geldiniz.
İlk bakışta "Çiçek yetiştirmek ne kadar zor olabilir ki, vaktinde sulayınca her şey tamam" diye düşünmüş olabilirsiniz tabii ama evinizde bugüne dek en az bir çiçek yetiştirdiyseniz aslında bu işin çiçek sulamaktan çok daha öte bir şey olduğunu fark etmişsiniz demektir.
Bazen öyle anlar oluyor ki hiç beklemediğiniz bir anda bitkiniz çiçeklerini dökebiliyor, bir sabah uyandığınızda onu boynunu bükmüş bir halde bulabiliyorsunuz mesela, biliyoruz. Tam da bu yüzden evde çiçek bakımının püf noktalarını anlatmak, bitkilerinize çok daha uzun ve sağlıklı bir ömür sağlamak istiyoruz.
Orkide bakımından menekşe bakımına, hatta kolay gibi gözükse de özen gösterilmesi gereken kaktüs bakımına kadar, genel olarak çiçek bakımıyla ilgili bilmeniz gereken çok şey var!
Evde çiçek bakımında en önemli adımlardan biri: Saksı seçimi ve saksı değişimi
Çiçek bakımının en önemli ve ilk adımlarından biri yetiştireceğiniz bitkiye uygun bir saksı almanız. Eğer kökleri çok derine inmesi gerekmeyen bitkiler yetiştirecekseniz, saksının çok derin olmamasına dikkat etmeli, daha geniş alanlara yayılarak gelişen çiçekleriniz içinse daha geniş saksılar tercih etmelisiniz. Ancak dikkat, en başta fidenizi ya da tohumlarınızı çok büyük bir saksıya eklememeli, çiçeğinizin gelişimine uygun olarak belirli aralıklarla saksı değişimi yapmalısınız.
Saksı değişimi yaparken eski saksıdan çıkaracağınız bitkinin köklerinin zarar görmemesine dikkat ederek çok özenli bir şekilde saksıdan çıkarmanız gerektiğini unutmamalı, köklerin tutunup kaldığı fazla toprak parçalarını yine hassas bir şekilde silkeleyerek yeni saksıdaki toprağın içine yerleştirmelisiniz.
Bunun yanı sıra, sulama yaptığınızda çiçeğe o an için fazla gelen suyun dışarı çıkmasını sağlamak ve köklerin çürümesini engellemek için saksıların drenajlı olmasına özen göstermelisiniz. Kısacası aldığınız saksının altında delikler bulunması gerekiyor da diyebiliriz. Bunun için tabii ki saksının altında fazla kalan ve deliklerden dışarı çıkan suyun akmasını sağlayacak bir saksı tablasının olmasına da dikkat etmelisiniz ki fazla su çevreyi kirletmesin.
Tabii bu kadar da değil, yetiştireceğiniz bitkilerin cinsine bağlı olarak saksının en alt kısmına çakıl taşları yerleştirerek de drenajlı bir yapı sağlayabilirsiniz. Bunun için yetiştireceğiniz çiçeği temin ettiğiniz kişiden mutlaka konuyla ilgili bilgi almayı ihmal etmeyin, bizden söylemesi.
Her çiçek her toprakta yetişmez sonuçta: Toprak seçimi
Evde çiçek bakımının yine temel adımlarından sayılan toprak seçiminde dikkatli olmak çok önemli. Aksi halde çiçek ihtiyaç duyduğu besinleri ve diğer yararlı maddeleri bağlandığı topraktan temin edemez ve kısa ömürlü olur. Genel olarak ev bitkileri için torf, yani organik maddeler bakımından zengin toprak önerilir ama bu da yine seçeceğiniz bitkiye göre değişiklik gösterecektir.
Örneğin kaktüsler çiçek toprağı ve kalın kum karışımını severken menekşeler torf bakımından zengin toprakları, orkidelerse kendileri için özel olarak hazırlanan farklı bir toprak türünü sever. Bu nedenle yetiştireceğiniz çiçeği iyi tanımalı ve ona uygun toprağı aldığınızdan emin olmalısınız.
Aynı zamanda toprağın da tıpkı saksı gibi zaman zaman değiştirilmesi ve temizlenmesi gerektiğini unutmamalı, çiçeğinizden toprağın üzerine dökülen yaprakları ve diğer yabancı maddeleri sık sık temizlemelisiniz. Toprağı saksıya yerleştireceğiniz ilk zamanda çok bastırmamaya özen göstermeyi ve bitkinin köklerinin hava alabilecek şekilde kalmasını sağlamayı da unutmamalısınız. Aksi takdirde bitkinizin kökleri çok ciddi bir şekilde zarar görür ve bu zararın dönüşü olmayabilir.
Ne zaman yapacağınız bile önemli: Çiçek sulama
Çiçek sulama, çiçek bakımının en sık tekrarlanması gereken kısmı olduğundan oldukça önemli. Saksı değişimi, toprak seçimi, ortamın sıcaklık ve nem dengesi gibi durumlar yılda bir ya da birkaç kez kontrol edildiğinde yetiyorken sulama işlemi günde 1 kez bile olabildiğinden asla unutmamak gerekiyor.
Elbette ne sıklıkla sulayacağınız yetiştireceğiniz çiçeğin türüne göre çok büyük değişiklikler gösterebiliyor. Örneğin orkideler ve menekşeler genel olarak 4 ila 7 günde 1 olacak şekilde sulanırken, kaktüsler ayda 1 ya da 2 kez sulama ister.
Ancak sulama yaparken dikkat etmeniz gereken başka noktalar da var. Öncelikle sulamayı hep aynı gün ve aynı saatte yapmaya özen göstermelisiniz. Çiçeğinizin buna alışması daha sağlıklı bir şekilde yetişmesini sağlar. Yine bir örnekle açıklayacak olursak haftada 1 kez suladığınız bir çiçek varsa onun için haftanın belirli bir gününü hatta saatini seçin, "Pazartesi saat:15.00'te sulayacağım" gibi ve mümkün olduğunca belirlediğiniz bu gün ve saatten şaşmayın.
Çiçeği sulama vaktinin geldiğini anlamak için mutlaka toprağını elinizle kontrol edin. Eğer parmağınızla yokladığınız toprak çok kuruysa hemen sulama yapın, eğer nemliyse sulama yapmanıza gerek olmayabilir.
Sulama yaparken suyun bitkinin yapraklarına ya da çiçeklerine gelmemesine dikkat edin. bunun için mümkünse ince uçlu sulama kaplarını tercih edin ve doğrudan toprağı sulayın. Böylece çiçekleriniz çok daha uzun ömürlü ve sağlıklı olacaktır.
Son olarak, sulama yapmadan önce çiçeğinizin saksısının altında bulunan tablanın mutlaka boş olduğundan emin olun. Aksi halde kökleri fazla suya maruz kalıp çürüyebilir, aman diyelim.
Bulunduğu ortamı sevmesi gerek: Sıcaklık, ışık ve nem
Çiçekler için hayati önem taşıyan konulardan biri de bulundukları ortamın sıcaklık ve nem dengesi ile aldıkları güneş ışığıdır. Bu durum da yine türüne göre değişiklik gösterse de bilmeniz gereken önemli püf noktalar var.
Menekşe gibi nemi çok seven bir çiçek bile çok sıcak ya da çok nemli bir ortamda mutlu olmayabilir mesela. Bunun için mutfak gibi çok nemli bir ortamda yetiştirecekseniz bile gün içinde çok fazla buhar yapacak yemek pişirmeniz durumunda mutlaka bulunduğunuz alanı havalandırarak sıcaklık ve nem dengesini sağlayın.
Bitkilerinizi kaloriferlere çok yakın yerlere radyatörlerin üzerine koymayın ki kökleri zarar görmesin.
Aynı şekilde kaktüs gibi güneş ışığını doğrudan almayı çok seven bir çiçeğiniz bile olsa yaz günü öğle saatlerinde, güneşin kavurucu sıcaklarının altında fazla bulunmamasına dikkat edin. Bu da yine çiçeklerinin yanmasına neden olabilir, çiçeğinizi güneşin zararlı etkilerine maruz bırakabilirsiniz.
Mevsim geçişlerine dikkat: Evde çiçek bakımıyla ilgili dikkat etmeniz gerekenler
Çiçeklerinize en uygun saksıları ve toprağı seçtiniz, güzelce saksı değişimini yaptınız, sıcaklık, nem ve ışık bakımından onun için en uygun noktayı seçtiniz, sulamasını eksik etmediniz. Peki bitti mi? Tabii ki hayır!
Mevsim geçişleri olarak adlandırdığımız dönemlerde, ilkbahar ve sonbahar aylarında ve dinlenme periyodu olarak nitelendirebileceğimiz kış mevsiminde, aslında kısacası yılın farklı zamanlarında çiçekler için sağladığınız tüm koşullar gözetiminiz altında olmalı.
Birçok bitki sık sık yerinin değiştirilmesinden hoşlanmasa da kış ve yaz aylarında güneşin etkisi aynı olmadığından, bulunduğu ortamın sıcaklık, ışık ve nem durumunda büyük farklılıklar meydana gelecektir mesela. Böyle bir durumda çiçeğinizi sürekli gözlemlemeli, gerekli sıcaklık ve nem ölçümlerini yapmalı ve çok büyük bir ihtiyaç oluşması durumunda doğrudan yerini değiştirmelisiniz. Örneğin yazın balkonunuzda baktığınız bir sukulent için kışın iç mekanlar çok daha doğru bir tercih olacaktır.
Aynı şekilde mevsim geçişlerinde daha sık yaşanan böceklenme, farklı parazit bitkilerin oluşumu gibi sorunlar da yaşayabilirsiniz. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız öncelikle bitkinizin toprağını temizlemeli, çiçeklerinizden dökülen yaprakları, yabancı maddeleri topraktan uzaklaştırmalısınız. Gerekiyorsa toprak değişimi ve saksı temizliği de yapabilirsiniz.
Aynı şekilde yetiştirdiğiniz çiçeğin türüne bağlı olarak gerekli budama işlemlerini de zamanında yapmalı, tohum ya da fideden çoğaltma yöntemini değerlendirecekseniz bunun için de yine ilkbahar ve sonbahar aylarını tercih etmelisiniz.
Yorum Yaz